ŐSI ROMOK, SIVATAGOK, HEGYEK ÉS PUSZTÁK FÖLDJE: XINJIANG

Vannak helyek – falvak, városok, puszták és erdők, hegyek és völgyek –, amelyek földjén járva megszűnik az idő. Látjuk az embereket, akik ezeken a földeken élnek; látjuk ruháikat, telefonjaikat és autóikat, de mintha mindez csupán káprázat lenne. Mert van bennük valami ősi, valami más, ami elhomályosítja a jelen minden nyűgét, játékba kezdve képzeletünkkel. Mintha régi korok ruháiba öltözött, mára történelemmé lett idők emberei mellett vonulnánk mi magunk is. Ilyen föld a mai Xinjiang Ujgur Autonóm Terület vidéke, és én ezért szerettem bele.

Hetian (Khotán) városban sok jó barátot, köztük ujgur embert ismerhettem meg. E fotó bal oldalán egy kedves barátnőm nagybátyja, vendéglátóim egyike látható (Sárközi Ildikó Gyöngyvér felvétele, Xinjiang, 2006)
A Wulumuqit (Ürümcsit) környező hegyvidéken a kazakok számára egyik legfőbb kincsüket állataik jelentik (Sárközi Ildikó Gyöngyvér felvétele, Xinjiang, 2007)

Ezen a földön, amelynek északi és déli részein egykor a Selyemút húzódott, az indoiráni, iszlám, türk, mongol és tibeti kulturális hatások történelmi korokon keresztül elegyedtek a han kínaiak kultúrájával. Mégis, az itt élő népek csupán azokban a kései, a 18. század derekán zajló hadjáratokban veszítették el függetlenségüket, amelyek eredményeként az egykor Nyugati Régiónak nevezett vidéket tartományi rangra emelve a mandzsuk birodalmához csatolták. Innen ered a vidék neve is – Xinjiang jelentése ugyanis annyit tesz: „új határ”.

Az ujgurok lepénykenyerének illata sok helyütt belengi Wulumuqi (Ürümcsi) város utcáit (Sárközi Ildikó Gyöngyvér felvétele, Xinjiang, 2012)

Olyan ősi településeket találhatunk ezen a földön, mint Tulufan (Turfán), Kashi (Kasgár) vagy Hetian (Khotán) városai. De itt húzódnak a Tianshan, a Kunlun és az Altaj hegyláncai is; ugyancsak itt találhatók meg a Dzsungáriai- és a Tarim-medencék, illetve földünk egyik legnagyobb homoksivataga, a Takla-Makán. A régi korok romjai pedig – a buddhista barlangtemplomoktól az iszlám építészet számtalan remekéig – behálózzák mindezeket a vidékeket. A jelen történései azonban gyakorta árnyékot vetnek az erről a vidékről való gondolkodásra, ami miatt későbbi bejegyzéseimben törekedni fogok arra, hogy minél több szempontból, részletekbe menően elmeséljem az itt szerzett tapasztalataimat…

Xinjiangot járva meseszerű tájakra bukkanhatunk (Sárközi Ildikó Gyöngyvér felvétele, Xinjiang, 2007)
Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?