A Kínai Társadalomtudományi Akadémia munkatársainak látogatása

2024. április 26-a és 2024. május 1-e között a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Etnikai Kisebbségek Irodalmának Intézete munkatársai szakmai tapasztalatcsere programon vettek részt a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézetben.

A két intézmény magyar és kínai kutatói több mint másfél évtizede szoros együttműködésben végeznek kutatásokat Kína, Dél-Szibéria, továbbá Belső- és Közép-Ázsia török, mongol és mandzsu-tunguz nyelvű népei között. Kutatási témáik szorosan kapcsolódnak a folklorisztikához, az etnológiához, a történeti, vallás- és társadalomtörténeti kutatásokhoz. A közös munka eredményeit már eddig is számos publikáció, közösen szervezett nemzetközi konferenciák és egy folyóirat reprezentálja.

A Kulturális csere és kölcsönhatások a Selyemút mentén fekvő országok között (Kína és Magyarország) című, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia támogatásával létrejött projekt szorosan kapcsolódik Kína 2023-ban bejelentett Új Selyemút programjához, amely jelentős hangsúlyt fektet a kulturális kapcsolatok fejlesztésére, illetve a Selyemút mentén élő népek kultúrájának vizsgálatára. A program egyik fő célkitűzése, hogy a kínai kollégák megismerhessék a nemzetközi hírű magyar néprajzi és orientalisztikai kutatások módszertanát és eredményeit. De a két ország tudományos kapcsolatainak fejlődésén túl a program közelebb visz a kínai társadalomtudományi kutatások megértéséhez is.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia munkatársai a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központjában (Fotó: Sárközi Ildikó Gyöngyvér, Budapest, 2024)

E program keretén belül a Kínai Társadalomtudományi Akadémiáról érkező munkatársak idei látogatásának köszönhetően megkezdődhetett a 2020-ban kitört Covid19-világjárvány miatt megtorpanó kutatócsere felújítása. A kínai delegáció látogatást tett többek között a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központjában, illetve a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, ahol a kínai kutatók számos műtárgyat és könyvtári gyűjteményt megtekinthettek, ismereteket gyűjtve a további kutatási lehetőségekről. A látgatás legfontosabb pontja a BTK Néprajztudományi Intézet főigazgatójával, Dr. Balogh Balázzsal folyatott megbeszélés volt, amelynek középpontjában a két partnerintézet által alapított tudományos folyóirat nemzetköziesítésének kérdése állt. A Studies on Cultures along the Silk Road című folyóirat célja, hogy a közös kutatások publikálása mellett más hazai és nemzetközi tudományos eredmények közzétételéhez is nemzetközi fórumot biztosítson, illetve lehetőséget adjon arra, hogy a kapcsolódó kutatásokat végző magyar és külföldi kutatók bemutatkozhassanak a kínai tudományos életben. A megbeszélésen döntés született arról is, hogy a folyóirat következő, tematikus számának tudománytörténeti írásai között számos magyar publikáció megjelenjen.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum munkatársai a múzeum kertjében (Fotó: Sárközi Ildikó Gyöngyvér, Budapest, 2024)
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?