Előadásom Halléban

2023. május 12-14-én a German Association for Asian Scholars (DGA) keretén belül működő Young Scholars Group (YSG) konferenciáján vettem részt Németországban. Az Asia, which way will you swipe? című interdiszciplináris fórumon a résztvevő fiatal kutatók és doktoranduszok az Ázsia-kutatás aktuális kérdésfeltevéseit vitatták meg, mélyrehatóan elemezve az ázsiai társadalmak jelenét alakító gazdasági és politikai kérdéseket.

A DGA Young Scholars Group kétévente rendezi meg interdiszciplináris konferenciáit. A 2023-as fórum középpontjában Ázsia geopolitikai átalakulásának kérdése állt, mindazon kihívások áttekintésével egyetemben, amellyel az Ázsia-kutatók az egyre nagyobb gazdasági és politikai hatalommal bíró ázsiai országokat érintő kutatásaik során szembesülnek. Az ázsiai társadalmakban zajló folyamatokra való reflektálás mellett a konferencia célja volt továbbá, hogy párbeszédet kezdeményezzen a kérdésről: vajon az ázsiai kontinens hogyan alakítja a mi világunkat, az Ázsián kívüli országok társadalmait? Ennek megfelelően a konferencia szervezői a legkülönfélébb kutatási területekről fogadtak jelentkezőket, a nyelvészettől kezdve a politikatudományokon át a kulturális antropológiáig bezárólag.

Halle an der Saale (Sárközi Ildikó Gyöngyvér felvétele, Halle, 2023)

A három napos eseményt 2023. május 12-én egy játékos bemutatkozó programot nyitotta meg, ahol a konferencia résztvevői kötetlen formában mutatkozhattak be, illetve ismertethették kutatási területüket. A résztvevők zömében Németország különböző városaiból érkeztek Halléba, de voltak előadók többek között Ukrajnából, a Fülöp-szigetekről, Mongóliából, Kínából és Dél-Koreából is. A nyitó napot Prof. Dr. Petra Dobner német politológus, egyetemi oktató, a Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg Philosophischen Fakultät I egykori dékánjának előadása zárta. A konferencia másnapján, 2023. május 13-án a konferencia előadói nyolc különböző panelben ismertethették kérdésfeltevéseiket. Minden egyes panelben egymáshoz kapcsolódó előadásokra, majd moderált beszélgetésekre került sor, többek között az etnikai konfliktusokat, gender-kérdéseket, a katasztrófa sújtotta övezetek antropológiáját, illetve a nemzetépítési törekvéseket érintő témákban. Én Fieldwork, Politics and Heritagization of Religion in China címmel tartottam előadást. Előadásomban saját kutatásaim bemutatásán keresztül azt a kérdést elemeztem, hogy az örökségesítés folyamata hogyan befolyásolja az etnológusok terepmunka-lehetőségeit a mai Kínában.

A konferencia színhelyére vezető utcák egyike (Sárközi Ildikó Gyöngyvér felvétele, Halle, 2023)

Az előadásom során felvetett kérdések megvitatása a konferencia utolsó napján, 2023. május 14-én tartott kerekasztal beszélgetés keretében folytatódott, ahol a terepmunka politikai meghatározottságáról Jamal Ali Bashir politológus a Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberget képviselve kezdeményezett eszmecserét.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?